poniedziałek, 9 listopada 2020

Szynka duszona w sosie marchewkowym

Miękkie, delikatne mięso wieprzowe w sosie marchewkowym. Prosto i pysznie! 
Szynka duszona w sosie marchewkowym




Szynka duszona w sosie marchewkowym - składniki:

  • 500-600 g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 szklanki wody
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, lubczyk
  • dodatkowo: olej do smażenia



Jak zrobić szynkę duszoną w sosie marchewkowym?

  • Mięso osusz, oczyść i pokrój w plastry, a następnie dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, po czym przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
  • Mięso przełóż do garnka. Dodaj również obrane i przekrojone na pół marchewki, pietruszkę i podsmażoną cebulę. Dodaj rozmaryn i lubczyk, całość zalej wodą. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 45-50 minut, do miękkości mięsa i warzyw.
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij mięso z garnka, a resztę zmiksuj blenderem na gładki sos. Do sosu dodaj musztardę i śmietankę oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut.
  • Do sosu włóż mięso, całość gotuj jeszcze przez około 15 minut. 
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na mięso w sosie:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz