Niezwykle kruche i aromatyczne ciasteczka z dużą ilością przypraw korzennych. Ten smak zachwyci każdego! U mnie zniknęły w mig. Polecam. :)
Ciasteczka korzenne - składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 pełne łyżki przyprawy do piernika (polecam z firmy Kotanyi)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 125 g masła
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
Ciasteczka korzenne - przepis:
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytryny, przyprawę do piernika, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Wymieszaj.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, miód i jaja. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto uformuj na kształt kuli i włóż do lodówki na około 30 minut.
- Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na grubość mniej wiecej 0,5 cm i dowolnymi foremkami wykrawaj ciasteczka.
- Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 14 minut.
- Po ostudzeniu możesz ciasteczka dowolnie udekorować.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na ciastka:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz