sobota, 19 grudnia 2020

Ciasteczka korzenne

Niezwykle kruche i aromatyczne ciasteczka z dużą ilością przypraw korzennych. Ten smak zachwyci każdego! U mnie zniknęły w mig. Polecam. :) 

Ciasteczka korzenne




Ciasteczka korzenne - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 pełne łyżki przyprawy do piernika (polecam z firmy Kotanyi)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 125 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko


Ciasteczka korzenne - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytryny, przyprawę do piernika, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Wymieszaj.
  • Do miski z suchymi składnikami dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, miód i jaja. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto uformuj na kształt kuli i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na grubość mniej wiecej 0,5 cm i dowolnymi foremkami wykrawaj ciasteczka.
  • Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 14 minut.
  • Po ostudzeniu możesz ciasteczka dowolnie udekorować.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciastka:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz