Wyjątkowo pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem budyniu malinowego, ulubionych owoców i chrupiącej kruszonki.
Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - składniki na rozczyn:
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 100 ml letniego mleka
Puszyste ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej z lekką górką
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 ml letniego mleka
- 100 g masła
Ciasto drożdżowe z kruszonką, budyniem i owocami - składniki na kruszonkę:
- 100 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - składniki na budyń:
- 1 budyń malinowy
- 2 szklanki mleka
- 2,5 łyżki cukru
Pozostałe składniki:
- około 400 g dowolonych owoców (u mnie truskawki, maliny, wiśnia i czarna porzeczka)
Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, jajka, mleko i wyrośnięte drożdże. Zacznij wyrabiać ciasto i po chwili dodaj roztopione i ostudzone masło. Zagnieć ciasto. Ciasto może się nieco kleić, ale tak ma być. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło swoją objętość.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Miękkie masło zagnieć z mąką i cukrem, tworząc sypką kruszonkę. Kruszonkę wstaw na 30 minut do lodówki.
- Kolejno przygotuj budyń. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń odstaw do ostudzenia.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Na ciasto wyłóż owoce i budyń, tworząc na cieście kleksy. Całość posyp kruszonką.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45-50 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na wypieki drożdżowe:
Jaka pojemność szklanki ??
OdpowiedzUsuń