wtorek, 29 grudnia 2020

Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami

Wyjątkowo pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem budyniu malinowego, ulubionych owoców i chrupiącej kruszonki. 
Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami



Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - składniki na rozczyn:

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml letniego mleka

Puszyste ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej z lekką górką
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 ml letniego mleka
  • 100 g masła

Ciasto drożdżowe z kruszonką, budyniem i owocami - składniki na kruszonkę:

  • 100 g miękkiego masła 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki

Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - składniki na budyń:

  • 1 budyń malinowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2,5 łyżki cukru

Pozostałe składniki:

  • około 400 g dowolonych owoców (u mnie truskawki, maliny, wiśnia i czarna porzeczka)



Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier,  mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, jajka, mleko i wyrośnięte drożdże. Zacznij wyrabiać ciasto i po chwili dodaj roztopione i ostudzone masło. Zagnieć ciasto. Ciasto może się nieco kleić, ale tak ma być. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło swoją objętość.
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Miękkie masło zagnieć z mąką i cukrem, tworząc sypką kruszonkę. Kruszonkę wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Kolejno przygotuj budyń. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń odstaw do ostudzenia. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Na ciasto wyłóż owoce i budyń, tworząc na cieście kleksy. Całość posyp kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45-50 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na wypieki drożdżowe:

1 komentarz: