Pożywny i rozgrzewający gulasz ze schabem, białą kiełbasą oraz dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw.
Gulasz wieprzowy z białą kiełbasą - składniki na marynatę:
- 700-800 g schabu
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki musztardy
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, cząber, estragon, kurkuma, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
Gulasz wieprzowy z białą kiełbasą - pozostałe składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego
- 300 g białej kiełbasy
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 biała część pora
- 2 łyżki mąki
- pęczek natki pietruszki
Jak zrobić gulasz wieprzowy z białą kiełbasą?
- Schab oczyść i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dopraw słodką papryką, ostrą papryką, tymiankiem, cząbrem, estragonem, kurkumą, solą i pieprzem, dodaj również ziele angielskie, liście laurowe, olej i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 3 godziny do lodówki.
- Po upływie powyższego czasu przesmaż mięso, po czym przełóż je do garnka, zalej bulionem i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
- Na dobrze rozgrzanym oleju przesmaż pokrojoną w plasterki białą kiełbasą. Kolejno dodaj drobno pokrojoną cebulę. Wymieszaj, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego w plasterki pora. Wymieszaj i smaż przez kolejne 10 minut.
- Do miękkiego schabu przełóż kiełbasę z warzywami. Całość duś na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez 20 minut.
- Zagęść sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do gulaszu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Całośc gotuj jeszcze przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw gulasz solą i pieprzem.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na gulasze:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz