Miękkie i delikatne kluski ziemniaczane w połączeniu z pysznym, szybkim i prostym w przygotowaniu gulaszem drobiowym smakują naprawdę doskonale. Kluseczki ziemniaczane z kurczakiem i warzywami to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny.
Kluski ziemniaczane z kurczkiem i warzywami - składniki na kluski:
- 2,5 kg ziemniaków
- 2 małe jajka
- mąka ziemniaczana
- sól
Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami - pozostałe składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (500-600 g)
- 3 duże pomidory
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki mąki
- pęczek szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek
- dodatkowo: olej do smażenia
Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kluski. Ziemniaki umyj, obierz i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź, pozostaw do ostudzenia, po czym przeciśnij przez praskę.
- Przeciśnięte przez praskę ziemniaki przełóż do dużej miski i ugnieć rękoma. Ziemniaki podziel na 3 równe części. Wyjmij z miski 1/3 ziemniaków, a w ich miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Następnie ponownie włóż do miski wyjęte ziemniaki, wbij jajka i wyrób gładkie ciasto. Odrywaj niewielkie porcje ciasta i formuj kuleczki.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na wrzątek wrzucaj kluseczki i gotuj przez 4 minuty, licząc od momentu ponownego zagotowania się wody.
- W dużym rondlu rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Smaż przez 5 minut. Całość zalej bulionem i zagotuj.
- Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, słodką i ostrą papryką. Mięso przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju, a następnie przełóż do warzyw. Mięso z warzywami gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz czosnek, a następnie zagęść sos.
- W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do gulaszu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekany szczypiorek.
- Na talerze wyłóż kluski i polej przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz