niedziela, 27 grudnia 2020

Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami

Miękkie i delikatne kluski ziemniaczane w połączeniu z pysznym, szybkim i prostym w przygotowaniu gulaszem drobiowym smakują naprawdę doskonale. Kluseczki ziemniaczane z kurczakiem i warzywami to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny.
Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami



Kluski ziemniaczane z kurczkiem i warzywami - składniki na kluski:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 2 małe jajka
  • mąka ziemniaczana 
  • sól


Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami - pozostałe składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (500-600 g)
  • 3 duże pomidory
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kluski. Ziemniaki umyj, obierz i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź, pozostaw do ostudzenia, po czym przeciśnij przez praskę. 
  • Przeciśnięte przez praskę ziemniaki przełóż do dużej miski i ugnieć rękoma. Ziemniaki podziel na 3 równe części. Wyjmij z miski 1/3 ziemniaków, a w ich miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Następnie ponownie włóż do miski wyjęte ziemniaki, wbij jajka i wyrób gładkie ciasto. Odrywaj niewielkie porcje ciasta i formuj kuleczki.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na wrzątek wrzucaj kluseczki i gotuj przez 4 minuty, licząc od momentu ponownego zagotowania się wody.
  • W dużym rondlu rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Smaż przez 5 minut. Całość zalej bulionem i zagotuj.
  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, słodką i ostrą papryką. Mięso przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju, a następnie przełóż do warzyw. Mięso z warzywami gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz czosnek, a następnie zagęść sos. 
  • W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do gulaszu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekany szczypiorek.
  • Na talerze wyłóż kluski i polej przygotowanym sosem. 
Smacznego!
Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami

Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami

Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz