Pyszne knedle ziemniaczane z dodatkiem cynamonu, które przygotujesz w kilka chwil. Podane z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym smakują doskonale!
Knedle cynamonowe - składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 500 g mąki
- 3 jajka
- 1,5 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- sól
Jak zrobić knedle cynamonowe?
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, pozostaw do ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę.
- Do ziemniaków dodaj mąkę, jajka, rozpuszczone i ostudzone masło, śmietanę, cukier i cynamon. Wyrób ciasto.
- Z ciasta uformuj okrągłe knedle.
- W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucaj knedle i gotuj przez 5 minut, licząc od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
- Knedle doskonale smakują z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz