poniedziałek, 7 grudnia 2020

Knedle cynamonowe

Pyszne knedle ziemniaczane z dodatkiem cynamonu, które przygotujesz w kilka chwil. Podane z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym smakują doskonale!
Knedle cynamonowe



Knedle cynamonowe - składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • sól


Jak zrobić knedle cynamonowe?

  • Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, pozostaw do ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę.
  • Do ziemniaków dodaj mąkę, jajka, rozpuszczone i ostudzone masło, śmietanę, cukier i cynamon. Wyrób ciasto.
  • Z ciasta uformuj okrągłe knedle.
  • W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucaj knedle i gotuj przez 5 minut, licząc od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
  • Knedle doskonale smakują z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym.
Smacznego!
Knedle cynamonowe

Knedle cynamonowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz