Pyszne knedle ziemniaczane z dodatkiem cynamonu, które przygotujesz w kilka chwil. Podane z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym smakują doskonale!
Knedle cynamonowe - składniki:
1 kilogram ziemniaków
500 g mąki
3 jajka
1,5 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki cynamonu
sól
Jak zrobić knedle cynamonowe?
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, pozostaw do ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę.
Do ziemniaków dodaj mąkę, jajka, rozpuszczone i ostudzone masło, śmietanę, cukier i cynamon. Wyrób ciasto.
Z ciasta uformuj okrągłe knedle.
W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucaj knedle i gotuj przez 5 minut, licząc od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
Knedle doskonale smakują z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz