wtorek, 15 grudnia 2020

Kotlety schabowe duszone w sosie cebulowo-musztardowym

Wyśmienite kotlety schabowe duszone w sosie cebulowo-musztardowym. Choć nie prezentują się zbyt ciekawie, są naprawdę pyszne. Polecam. :)
Kotlety schabowe duszone w sosie musztardowym


Kotlety schabowe duszone w sosie musztardowym - składniki:

  • 500 g schabu
  • 3 duże cebule
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • do panierowania kotletów: mąka pszenna + 2 jajka + bułka tarta
  • do zagęszczenia sosu: 0,5 szklanki wody + 2 płaskie łyżki mąki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej do smażenia


Kotlety schabwe duszone w sosie cebulowym - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Każdy plaster dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem, obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej,
  • Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Na patelni po smażeniu kotletów zeszklij pokrojoną w pióra cebulę.
  • Następnie wlej 3 szklanki wody. Dodaj sól, pieprz i musztardę. Pozostaw do zagotowania. Zmniejsz moc palnika, włóż usmażone kotlety, przykryj patelnię pokrywką i całość duś przez około 1 godzinę.
  • Pod koniec duszenia w 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj na patelnię, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na kotlety schabowe:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz