niedziela, 20 grudnia 2020

Kruche ciasto makowo-kokosowe

Wyśmienite kruche ciasto składające się z jasnego i kakaowego ciasta oraz dwóch warstw: makowej i kokosowej. I choć wymaga ono trochę pracy, zdecydowanie efekt końcowy jest tego wart. :)
Kruche ciasto makowo-kokosowe




Kruche ciasto makowo-kokosowe - składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 200 g masła
  • 1 łyżka kakao

Kruche ciasto z makiem i kokosem - składniki na masę makową:

  • 200 g mielonego maku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • mała garść orzechów włoskich
  • mała garść rodzynków

Kruche ciasto makowo-kokosowe - składniki na masę kokosową:

  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 120 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • około 100 g dżemu z czarnej porzeczki 
  • cukier puder


Kruche ciasto makowo-kokosowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, dodaj żółtka, śmietanę i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto podziel na trzy równe części. Do jednej z nich dodaj kakao. Ponownie krótko zagnieć.
  • Każy kawałek ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 2-3 godziny do zamrażarki.
  • Przygotuj masę makową. Białko oddziel od żółtka. Do miski wsyp mak, dodaj żółtko, roztopione i ostudzone masło, olejek migdałowy, miód i cukier. Dodaj posiekane orzechy i sparzone wrzątkiem rodzynki. Całość wymieszaj. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę makową.
  • Przygotuj masę kokosową. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wsypuj cukier, cały czas miksując. Wsyp wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Porcję ciasta kruchego jasnego wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki bezpośrednio do formy. Przy pomocy łyżki wyrównaj ciasto. Ciasto posmaruj cienką warstwo dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wylewaj naprzemiennie łyżką raz masę makową, raz masę kokosową, tworząc wzór przypominający łatki. Kolejno zetrzyj ciasto kakaowe, wyrównaj i ponownie wylewaj naprzemiennie ciasto makowe i kokosowe, tworząc łatki. Na wierzch zetrzyj porcję jasnego ciasta, wyrównaj.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. 
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kruche ciasto:


Źródło przepisu: slodkastrona.pl
Kruche ciasto makowo-kokosowe

Kruche ciasto makowo-kokosowe

Kruche ciasto makowo-kokosowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz