środa, 30 grudnia 2020

Kurczak pieczony w marynacie jogurtowej z pomidorami

Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z dodatkiem aromatycznych przypraw i pomidorów. Tak przygotowany kurczak jest wilgotny i miękki. Pycha!
Kurczak pieczony w marynacie jogurtowej z pomidorami




Kurczak pieczony w jogurcie z pomidorami - składniki:

  • 4 nogi kurczaka
  • 4 podudzia (pałki) kurczaka
  • 600 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 pomidorów


Kurczak pieczony w jogurcie z pomidorami - przepis:

  • Kurczaka oczyść i osusz.
  • Do miski przełóż jogurt, dodaj sól, pieprz, chili, oregano, bazylię, curry, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj.
  • Marynatą jogurtową zalej kurczaka, wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. 
  • Kurczaka przełóż wraz z marynatą na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj pomidory pokrojone w ćwiartki. Kurczaka przykryj folią aluminiową.
  • Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 40 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową, by skórka ładnie się przyrumieniła.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz