sobota, 5 grudnia 2020

Piernik z jabłkami

Wyjątkowo pyszny, aromatyczny i wilgotny piernik z jabłkami, orzechami włoskimi i rodzynkami.
Piernik z jabłkami




Piernik z jabłkami i orzechami - składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki rodzynków
  • cukier puder do oprószenia


Piernik z jabłkami na oleju - przepis:

  • W misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Jajka ubij z cukrem i miodem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlej olej. Zmniejsz obroty miksera i w kilku partiach dodaj mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami. Krótko zmiksuj. 
  • Kolejno dodaj posiekane orzechy włoskie i rodzynki. Wymieszaj przy pomocy łyżki. 
  • Dodaj jabłka. Delikatnie wmieszaj je w ciasto.
  • Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na pierniki:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz