Wyjątkowo pyszne, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami placuszki w towarzystwie karmelizowanych gruszek to idealna przekąska na świąteczny czas.
Placuszki piernikowe z karmelizowanymi gruszkami - składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mleka
- 35 g masła
Składniki na karmelizowane gruszki:
- 2 małe gruszki
- 4 łyżki miodu
Jak zrobić placuszki piernikowe z karmelizowanymi gruszkami?
- Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, jajko, mleko oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Całość zmiksuj na jednolite, gładkie ciasto.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Na patelni lub w rondelku podgrzej miód, dodaj pokrojone w kostkę gruszki, smaż przez około 5 minut, często mieszając.
- Placuszki podawaj z karmelizowanymi gruszkami.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na placuszki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz