sobota, 12 grudnia 2020

Schab pieczony na ryżu

Schab pieczony na ryżu to prosty przepis na wyśmienite danie. Pyszne, soczyste i aromatyczne. 
Schab pieczony na ryżu




Schab pieczony na ryżu - składniki:

  • 500-600 g schabu
  • 1 duża cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 350 g ryżu długoziarnistego
  • 3 szklanki bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa wieprzowego
  • olej do smażenia


Schab pieczony na ryżu - przepis:

  • Na dobrze rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i całość przez około 5 minut. Wlej przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Smaż przez kolejne 5 minut.
  • Schab oczyść i pokrój w dość cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego, po czym obsmaż kawałki mięsa na rozgrzanym oleju.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wsyp suchy ryż. Zalej go dwoma szklankami gorącego bulionu, po czym dodaj sos pomidorowy-paprykowy. Wymieszaj. Na ryżu poukładaj kotlety.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny. Mniej więcej po upływie 45 minut ryż wchłonie cały bulion, wówczas wlej pozostałą porcję bulionu. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na schab w roli głównej:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz