wtorek, 1 grudnia 2020

Sernik kokosowy z białą czekoladą (bez pieczenia)

Wyśmienity w smaku kokosowy sernik na zimno z mascarpone, śmietaną kremówką i białą czekoladą. Niebo w gębie! 
Sernik kokosowy z białą czekoladą (bez pieczenia)


Kokosowy sernik na zimno z mascarpone i białą czekoladą - składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250-275 g cukru pudru
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki wody
  • 35-40 sztuk okrągłych biszkoptów
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Sernik na zimno kokosowy z białą czekoladą - przepis:

  • Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno poukładaj biszkopty.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z  mascarpone i cukrem pudrem.
  • Do dużej miski przełóż ser oraz dodaj śmietankę ubitą z mascarpone. Krótko zmiksuj. Wciąż miksując, cienkim strumieniem wlej żelatynę, 
  • Do masy dodaj posiekaną białą czekoladę i wiórki kokosowe. Całość wymieszaj przy pomocy łyżki.
  • Masę wylej na ułożone w formie biszkopty. Wyrównaj, przykryj pozostałymi biszkoptami i oprósz cukrem pudrem. 
  • Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sernik:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz