sobota, 12 grudnia 2020

Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami

Wyśmienita szarlotka z dodatkiem rodzynków, płatków migdałowych i orzechów doskonale się prezentuje, ale jeszcze lepiej smakuje. To najlepsza szarlotka, jaką do tej pory zrobiłam. Bardzo polecam!
Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami




Najlepsza szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami - składniki na ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 130 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%

Domowa szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami - składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka rodzynków
  • 1 łyżeczka cynamonu

Pyszna szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami - składniki na migdałowo-orzechowy wierzch:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 80 g płatków migdałowych
  • 60 g orzechów włoskich



Jabłecznik z orzechami, migdałami i rodzynkami - przepis:

  • Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj posiekane masło, jajko i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części - 2/3 i 1/3. Każdą z nich owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu większą część ciasta rozwałkuj na kształt tortownicy o średnicy 22-23 cm. 
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Rowałkowane ciasto przełóż do formy. Ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj nadzienie jabłkowe. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj. Do rondelka przełóż masło, dodaj cukier i rodzynki. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż masło się roztopi. Duś przez 3 minuty, po czym dodaj jabłka. Wymieszaj i duś owoce przez około 10 minut - do momentu aż będą miękkie, ale jeszcze nierozpadające się.
  • Pozostałą częścią ciasta wylep brzeg tortownicy, mniej więcej do 3/4 wysokości. 
  • Podpieczone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż nadzienie z jabłek. Wierzch posyp cynamonem.
  • Przygotuj migdałowo-orzechowy wierzch. Do rondelka wsyp cukier, dodaj mleko i miód. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmij z ognia, dodaj płatki migdałowe, posiekane orzechy i wymieszaj.
  • Masę orzechowo-migdałową wyłóż na wierzch ciasta.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsusza i piecz przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową, by nie przyrumieniło sie zbyt mocno.
Smacznego! 

Polecam Ci również przepisy na inne ciasta z jabłkami:
Źródło przepisu: malacukierenka.com
Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami

Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami

Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz