Pyszne, szybkie w przygotowaniu pierniczki, które są miękkie od razu po upieczeniu.
Szybkie pierniczki - składniki:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 3 łyżki prawdziwego miodu
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam firmy Kotanyi)
- 1 łyżeczka cynamonu
Szybkie pierniczki - przepis:
- Jajka, olej, miód, cukier i cukier waniliowy wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej.
- Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i cynamonem.
- Do masy jajecznej w kilku partiach dodaj mąkę z resztą suchych składników składników. Początkowo mieszaj łyżką, następnie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na około 30 minut do lodówki.
- Po upływie powyższego czasu, ciasto dość grubo rozwałkuj, lekko podsypując mąką, a następnie wykrawaj pierczniki. Uważajcie z ilością mąki do podsypywania. Jeśli będzie jej za dużo, pierniczki po upieczeniu mogą być twarde.
- Pierniczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 8 minut.
- Po ostudzeniu, pierniczki możesz dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz