Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z dodatkiem aromatycznych przypraw i pomidorów. Tak przygotowany kurczak jest wilgotny i miękki. Pycha!
Kurczak pieczony w jogurcie z pomidorami - składniki:
- 4 nogi kurczaka
- 4 podudzia (pałki) kurczaka
- 600 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- szczypta chili
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 5 pomidorów
Kurczak pieczony w jogurcie z pomidorami - przepis:
- Kurczaka oczyść i osusz.
- Do miski przełóż jogurt, dodaj sól, pieprz, chili, oregano, bazylię, curry, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj.
- Marynatą jogurtową zalej kurczaka, wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
- Kurczaka przełóż wraz z marynatą na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj pomidory pokrojone w ćwiartki. Kurczaka przykryj folią aluminiową.
- Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 40 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową, by skórka ładnie się przyrumieniła.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka: