piątek, stycznia 01, 2021

Ciasto Bounty

Ciasto Bounty to wyjątkowo pyszny wypiek składający się z biszkoptu kakaowego, gęstego kremu kokosowego z dodatkiem mleczka kokosowego i aksamitnej polewy czekoladowej.
Ciasto Bounty




Ciasto Bounty - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 1/3 szklanki mleka + 4 łyżki likieru kokosowego

Ciasto Bounty - składniki na masę kokosową:

  • 250 ml mleka
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła

Ciasto Bounty - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła


Ciasto Bonuty - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj masę kokosową. Do garnka przelej mleko i mleczko kokosowe, dodaj cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę. Cały czas mieszając doprowadź masę do zagotowania. Kolejno wsyp wiórki kokosowe. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika jeszcze przez 3 minuty. Cały czas mieszaj, by masa się nie przypaliła. Do gorącej masy dodaj masło i zmiksuj masę.
  • Nasącz biszkopt. Do mleka dodaj likier kokosowy, wymieszaj. Ostudzony biszkopt nasącz przygotowanym ponczem. Na biszkopt wyłóż masę kokosową. Ciasto wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  • W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop obie czekolady podzielone na mniejsze kawałki i masło. Polewę pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Ciasto polej polewą. Ponownie wstaw do lodówki, tym razem na kilka godzin, a najlepiej całą noc. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger