Wyjątkowo pyszne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem znanych i lubianych cukierków Kukułki. To wyśmienite, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, którego smak zaskoczy każdego.
Ciasto Kukułka - składniki na krem budyniowy:
- 1 litr mleka
- 3 budynie czekoladowe (proszek: 3 x 40 g)
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g cukierków Kukułki
- 75 g masła
Ciasto bez pieczenia Kukułka - składniki na polewę ciemną:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 75 g białej czekolady
- 75 ml śmietanki 30%
Ciasto Kukułka bez pieczenia - składniki na polewę białą:
- 75 g białej czekolady
- 30 ml śmietanki 30%
Pozostałe składniki:
- 250-300 g herbatników
Ciasto Kukułka - przepis:
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dnie poukładaj herbatniki.
- W pierwszej kolejności przygotuj krem budyniowy. W 300 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe i cukier. W rondelku podgrzej pozostałe mleko i cukierki. Podgrzewaj do momentu ich całkowitego rozpuszczenia się. Do gorącego mleka dodaj rozmieszane proszki budyniowe z cukrem i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Na końcu dodaj pokrojone na mniejsze masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej konstytencji.
- Połowę gorącego kremu wylej na herbatniki w formie. Ułóż kolejną warstwę herbatników, wyłóż pozostałą porcję kremu. Na wierzchu poukładaj herbatniki.
- Przygotuj polewę ciemną. W kąpieli wodnej roztop gorzką i białą czekoladę wraz ze śmietanką. Przygotowaną polewą posmaruj herbatniki.
- Przygotuj polewę białą. W kąpieli wodnej roztop białą czekoladą ze śmietanką. Polewę białą wylej na ciemną i przy pomocy widelca zrób esy-floresy.
- Ciasto wstaw na minimum 6-8 godzin do lodówki. Ja wyjęłam je nieco wcześniej i, co widać na zdjęciach, nie zdążyło jeszcze dobrze stężeć.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na ciasta bez pieczenia:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz