Niezwykle aromatyczne, wilgotne i długo utrzymujące swą świeżość ciasto limonkowe z dodatkiem ricotty. Dopełnieniem całości smaku jest limonkowy lukier. Pycha!
Ciasto limonkowe z ricottą - składniki:
- 120 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g ricotty
- 4 jajka, rozmiar M
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- skórka otarta z 1 limonki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto z limonką i ricottą - składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżki mleka
- 1,5 łyżki soku wyciśniętego z limonki
Ciasto limonkowe z ricottą - przepis:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i ricottą na jasną i puszystą masę. Kolejno pojedynczo dodawaj jajka, sok i skórkę otartą z limonki. Krótko zmiksuj.
- Na koniec dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do połączenia sie składników.
- Tortownicę o srednicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
- Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z limonki. Polukruj ciasto po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na ciasta:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz