niedziela, 17 stycznia 2021

Ciasto limonkowe z ricottą

Niezwykle aromatyczne, wilgotne i długo utrzymujące swą świeżość ciasto limonkowe z dodatkiem ricotty. Dopełnieniem całości smaku jest limonkowy lukier. Pycha!
Ciasto limonkowe z ricottą



Ciasto limonkowe z ricottą - składniki:

  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g ricotty
  • 4 jajka, rozmiar M
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto z limonką i ricottą - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki soku wyciśniętego z limonki


Ciasto limonkowe z ricottą - przepis:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i ricottą na jasną i puszystą masę. Kolejno pojedynczo dodawaj jajka, sok i skórkę otartą z limonki. Krótko zmiksuj. 
  • Na koniec dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do połączenia sie składników.
  • Tortownicę o srednicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z limonki. Polukruj ciasto po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz