czwartek, 14 stycznia 2021

Ekspresowe ciasto ucierane z kajmakiem

Pyszne, wilgotne, proste ciasto ucierane , które powstało z konieczności zużycia zalegającego w lodówce serka śmietankowego i kajmaku. Przygotowanie tego ciasta zajmuje 5 minut, a efekt końcowy... No sami musicie się przekonać. :) Bardzo polecam ten przepis. 
Ekspresowe ciasto ucierane z kajmakiem



Ekspresowe ciasto ucierane z kajmakiem - składniki:

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 4 łyżku cukru pudru
  • 150 g serka śmietankowego (użyłam Twój Smak)
  • 125 g masy kajmakowej
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do oprószenia: cukier puder



Ekspresowe ciasto ucierane z kajmakiem - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Kolejno dodaj serek śmietankowy. Zmiksuj. Dodaj masę kajmakową i roztopione masło, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Następnie dodaj mąkę przesianą wraz proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!

Polecam Ci również przepisy na inne szybkie ciasta:

4 komentarze:

  1. Akurat nie mam serka, czy jak zastąpię go gęstą śmietaną, ciasto wyjdzie? A może nie ryzykować?
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że odpisuję z opóźnieniem, ale wcześniej nie zauważyłam komentarza. Myślę, że ciasto z dodatkiem gęstej śmietany 18% wyjdzie równie pysznie. Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia! :)

      Usuń
    2. Zrobiłam wtedy to ciasto ze śmietaną, zamiast serka, niestety wyszedł zakalec. Będę piec raz jeszcze z oryginalnymi składnikami, jeśli znów nie wyjdzie to znaczy, że z przepisem jest coś nie tak. Zobaczymy;)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    3. Warto zwrócić uwagę, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Różnica temperatur między składnikami to najczęstsza przyczyna zakalca. :)

      Usuń