poniedziałek, 4 stycznia 2021

Kotlety mielone po węgiersku

Kotlety mielone po węgiersku zapiekane w piekarniku w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i cukinii to pyszna i aromatyczna potrawa stanowiąca świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych.

Kotlety mielone po węgiersku

Kotlety mielone po węgiersku - składniki na kotlety:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 pełne łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia


Kotlety mielone po węgiersku - składniki na sos:

  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 200 g sera mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, cukier


Kotlety mielone po węgiersku - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kotlety. Mięso oczyść i osusz. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz ząbki czosnku. W maszynce do mielenia mięsa zmiel mięso wraz z cebulą i czosnkiem. Do mięsa dodaj jajka, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę mięsną. 
  • Z masy  formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
  • Paprykę oczyść i pokrój w paski. Cukinię obierz i pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę.
  • Pomidory z puszki zmiksuj blenderem, dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy. 
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż kotlety mielone, kolejno wyłóż paprykę, cukinię i cebulę, na końcu wlej sos pomidorowy. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Kolejno odkryj naczynie, zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu pokrojoną w plastry mozzarellę.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety mielone:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz