sobota, 16 stycznia 2021

Kotlety mielone z brokułem i kukurydzą

Pyszne i kolorowe kotlety mielone z dodatkiem brokuła i kukurydzy to kolejny pomysł na odmienione mielone, które posmakują każdemu.
Kotlety mielone z brokułem i kukurydzą




Kotlety mielone z brokułem i kukurydzą - składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 bułka kajzerka + mleko do namoczenia
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 100 g)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie


Kotlety mielone z brokułem i kukurydzą - przepis:

  • Bułkę namocz w mleku.
  • Ugotuj różyczki brokuła. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
  • Do miski włóż mięso, dodaj odciśniętą bułkę, ostudzoną cebulę, jajko, rozgniecione widelcem różyczki brokuła, kukurydzę i sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Wyrób na jednolitą masę.
  • Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz