Pyszne, pożywne i uwielbiane przez dzieci kotlety mielone z mięsa drobiowego z dodatkiem ryżu. :)
Kotlety mielone z ryżem - składniki:
- 0,5 szklanki ryżu
- 2-3 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- przyprawy: sól i pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Kotlety mielone z ryżem - składniki:
- W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Pół szklanki wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1,5 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do całkowitego ostudzenia.
- Filety z kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z obraną cebulą i ząbkami czosnku.
- Do miski z mięsem dodaj ostudzony ryż, jajka, kaszę mannę i przyprawy. Dokładnie wyrób masę.
- Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na kotlety mielone:
Lubię mielone, ale właśnie tylko drobiowe. Z ryżem w środku jeszcze nie próbowałam. :)
OdpowiedzUsuń