sobota, 9 stycznia 2021

Kotlety mielone z ryżem

Pyszne, pożywne i uwielbiane przez dzieci kotlety mielone z mięsa drobiowego z dodatkiem ryżu. :)

Kotlety mielone z ryżem

Kotlety mielone z ryżem - składniki:

  • 0,5 szklanki ryżu
  • 2-3 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kotlety mielone z ryżem - składniki:

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Pół szklanki wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1,5 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do całkowitego ostudzenia.
  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z obraną cebulą i ząbkami czosnku.
  • Do miski z mięsem dodaj ostudzony ryż, jajka, kaszę mannę i przyprawy. Dokładnie wyrób masę. 
  • Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.

Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety mielone:

1 komentarz:

  1. Lubię mielone, ale właśnie tylko drobiowe. Z ryżem w środku jeszcze nie próbowałam. :)

    OdpowiedzUsuń