wtorek, stycznia 19, 2021

Murzynek tiramisu

Murzynek tiramisu to wyjątkowo pyszne ciasto składające się z warstwy ciasta czekoladowego, biszkoptów nasączonych kawą i wyśmienitą, lekką jak chmurka warstwą śmietankową z dodatkiem wiórków kokosowych. Pycha!
Murzynek tiramisu



Murzynek tiramisu - składniki na ciasto:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Murzynek tiramisu - składniki na warstwę śmietankową:

  • 3 białka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40g)
  • 600 g śmietany 18%
  • 1,5 łyżki wiórków kokosowych

Murzynek tiramisu - pozostałe składniki:

  • biszkopty podłużne (około 10-15 sztuk)
  • 1 szklanka mocnej, slodzonej kawy


Murzynek tiramisu - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W 0,5 szklanki gorącej wody zaparz kawę i pozostaw do ostudzenia.
  • Mleko, masło, kawę, kakao, cukier, połamaną na kostki czekoladę przełóż do rondelka. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Pozostaw do ostudzenia.
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, natomiast żółtka dodaj do ostudzonej masy czekoladowej. Dodaj też mąkę przesianą wraz z sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Ubite białka delikanie wmieszaj w masę czekoladową.
  • Przygotuj warstwę śmietankowa. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania w kilku turach dodawaj cukier puder i cukier waniliowy, cały czas miksuj masę. Następnie wsyp proszek budyniowy, krótko zmiksuj. Kolejno stopniowo dodawaj śmietanę i wiórki kokosowe, już nie miksuj tylko delikatnie mieszaj masę przy użyciu drewnianej lub silikonowej szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z masy czekoladowej odłóż 4 łyżki, natomiast resztę masy wylej do formy.
  • Biszkopty namocz w kawie i ułóż na cieście. Kolejno delikatnie wlej masę śmietankową, równomiernie rozprowadź na biszkoptach. Odłożone 4 łyżki ciasta czekoladowego wyłóż na masę śmietankową robiąc kleksy i przy pomocy widelca lub patyczka do szaszłyków zrób esy floresy.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger