Murzynek tiramisu to wyjątkowo pyszne ciasto składające się z warstwy ciasta czekoladowego, biszkoptów nasączonych kawą i wyśmienitą, lekką jak chmurka warstwą śmietankową z dodatkiem wiórków kokosowych. Pycha!
Murzynek tiramisu - składniki na ciasto:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 0,5 szklanki gorącej wody
- 1 szklanka mleka
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Murzynek tiramisu - składniki na warstwę śmietankową:
- 3 białka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy (proszek: 40g)
- 600 g śmietany 18%
- 1,5 łyżki wiórków kokosowych
Murzynek tiramisu - pozostałe składniki:
- biszkopty podłużne (około 10-15 sztuk)
- 1 szklanka mocnej, slodzonej kawy
Murzynek tiramisu - przepis:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W 0,5 szklanki gorącej wody zaparz kawę i pozostaw do ostudzenia.
- Mleko, masło, kawę, kakao, cukier, połamaną na kostki czekoladę przełóż do rondelka. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Pozostaw do ostudzenia.
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, natomiast żółtka dodaj do ostudzonej masy czekoladowej. Dodaj też mąkę przesianą wraz z sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Ubite białka delikanie wmieszaj w masę czekoladową.
- Przygotuj warstwę śmietankowa. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania w kilku turach dodawaj cukier puder i cukier waniliowy, cały czas miksuj masę. Następnie wsyp proszek budyniowy, krótko zmiksuj. Kolejno stopniowo dodawaj śmietanę i wiórki kokosowe, już nie miksuj tylko delikatnie mieszaj masę przy użyciu drewnianej lub silikonowej szpatułki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z masy czekoladowej odłóż 4 łyżki, natomiast resztę masy wylej do formy.
- Biszkopty namocz w kawie i ułóż na cieście. Kolejno delikatnie wlej masę śmietankową, równomiernie rozprowadź na biszkoptach. Odłożone 4 łyżki ciasta czekoladowego wyłóż na masę śmietankową robiąc kleksy i przy pomocy widelca lub patyczka do szaszłyków zrób esy floresy.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na ciasta:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz