niedziela, 24 stycznia 2021

Pączki

Pyszne, miękkie, puszyste, lekkie jak chmurka pączki z dużą ilością marmolady i cukrem pudrem. To niezawodny przepis na pączki, z przygotowaniem których poradzi sobie każdy. Świetnie smakują na ciepło, jak i na drugi dzień (jeśli cokolwiek zosotanie na drugi dzień :)) Doskonałe na Tłusty Czwartek i nie tylko. Polecam!
Pączki

Pączki - składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (polecam mąkę puszystą luksusową typ 550 z Lubelli)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka 
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • dodatkowo: ulubiona marmolada i cukier puder do oprószenia gotowych pączków


Pączki - przepis:

  • W pierwszej kolejności zrób rozczyn z drożdży. Z odmierzonych składników na ciasto zabierz 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki ciepłego mleka i dodaj do miski. Dodaj również rozkruszone drożdże. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn powinien mocno urosnąć i spienić się. U mnie to trwało około 30 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka jaj, masło, 3 łyżki cukru, ciepłe mleko, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn i spirytus. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto na pączki. Ciasto wyrabiaj przez około 5 minut, aż stanie się jednolite i gładkie. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę i 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu przełóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę lub blat. Ciasto obsyp mąką również od góry. Ciasto na pączki rozwałkuj na grubość 2,5 cm. Szklanką o średnicy 6-7 cm wykrawaj pączki i przekładaj je na deskę oprószoną mąką. 
  • Wycięte pączki przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Kiedy pączki wyrastają, w garnku rozgrzej olej. Do garnka wlej olej i podgrzewaj go na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 175 stopni Celsjusza.
  • Na rozgrzany olej wrzucaj kilka pączków. Nie możesz ich wrzucić zbyt wiele, ponieważ pączki w oleju muszą swobodnie pływać. Pączki smaż 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony.
  • Pączki bezpośrednio po smażeniu przekładaj na ręcznik papierowy, a następnie na kratkę do studzenia.
  • Lekko ostudzone pączki nadziej ulubioną marmoladą. Do worka cukierniczego przełóż marmoladę i przy pomocy długiej tylki wstrzyknij marmoladę od boku do każdego pączka.
  • Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem lub polukruj.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz