Pyszne, puszyste racuchy drożdżowe na maślance z dodatkiem świeżych brzoskwiń to świetna propozycja na śniadanie lub przekąskę dla małych i dużych. Racuchy są przepyszne, mają tylko jedną wadę - zdecydowanie zbyt szybko znikają z talerza. :) Polecam!
Racuchy na maślance z brzoskwiniami - składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml letniej maślanki
- 0,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 5 brzoskwiń
- dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia
Racuchy na maślance z brzoskwiniami - przepis:
- Drożdże wraz z 1 łyżką cukru rozmieszaj w 125 ml letniej maślanki. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, pozostałe 125 ml maślanki, pozostały cukier, wyrośnięty rozczyn i roztopione masło. Ciasto miksuj na najniższych obrotach miksera do momentu, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Brzoskwinie obierz, wyjmij pestkę, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
- Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na racuchy:
Pycha! Mama mi takie robiła
OdpowiedzUsuń