poniedziałek, 18 stycznia 2021

Racuchy na maślance z brzoskwiniami

Pyszne, puszyste racuchy drożdżowe na maślance z dodatkiem świeżych brzoskwiń to świetna propozycja na śniadanie lub przekąskę dla małych i dużych. Racuchy są przepyszne, mają tylko jedną wadę - zdecydowanie zbyt szybko znikają z talerza. :) Polecam!
Rauchy na maślance z brzoskwiniami






Racuchy na maślance z brzoskwiniami - składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej maślanki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 5 brzoskwiń
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia 


Racuchy na maślance z brzoskwiniami - przepis:

  • Drożdże wraz z 1 łyżką cukru rozmieszaj w 125 ml letniej maślanki. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, pozostałe 125 ml maślanki, pozostały cukier, wyrośnięty rozczyn i roztopione masło. Ciasto miksuj na najniższych obrotach miksera do momentu, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  • Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Brzoskwinie obierz, wyjmij pestkę, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na racuchy:

1 komentarz: