Prosty i szybki przepis na kolorową sałatkę ryżową z dodatkiem kurczaka gotowanego w bulionie, rzodkiewek i ogórka.
Sałatka ryżowa z kurczakiem i rzodkiewką - składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 filet z piersi kurczaka (około 300 g)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 8 rzodkiewek
- 1 długi ogórek
- 1 pęczek szczypiorku
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól i pieprz
Sałatka ryżowa z kurczakiem i rzodkiewką - przepis:
- W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Do garnka wlej bulion, dodaj piersi z kurczaka i gotuj przez około 20 minut. Kurczaka pozostaw do ostudzenia, a następnie pokrój w kostkę.
- Rzodkiewki i obranego ogórka pokrój w kostkę.
- Do miski wsyp ryż, dodaj pokrojonego kurczaka, rzodkiewkę, ogórka i posiekany szczypiorek. Wymieszaj.
- W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Sos dopraw solą i pieprzem.
- Powstały sos dodaj do sałatki. Wymieszaj.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz