Jeśli poszukujesz pomysłu na pyszną, domową wędlinę - świetnie trafiłeś! Przepis na soczysty, aromatyczny i miękki schab pieczony w ziołach dalmatyńskich i majeranku z pewnością Cię nie zawiedzie. To idealny dodatek na kanapki. Polecam. :)
Pieczony schab na kanapki - składniki:
- 1,5 kg schabu
- 4 łyżeczki ziół dalmatyńskich
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Schab pieczony na kanapki - przepis:
- Mięso oczyść, osusz, natrzyj solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw na minimum 12 godzin do lodówki.
- Po upływie powyższego czasu wyjmij mięso z folii.
- Na patelni rozgrzej olej i na dość dużej mocy palnika krótko obsmaż schab z każdej ze stron. Obsmażone mięso przełóż na nowy kawałek folii aluminiowej i szczelnie oraz kilkoma warstwami folii owiń mięso.
- Schab przełóż do naczynia żaroodpornego i wlej tyle wody, by sięgała mniej więcej do 1 cm wysokości naczynia.
- Naczynie ze schabem wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 40 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozerwij wierzch folii, by schab ładnie się przyrumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz