Plastry schabu zamarynowane w aromatycznej marynacie, zapieczone z cukinią i cebulą to pyszne danie jednogarnkowe, które posmakuje każdemu.
Schab zapiekany z cukinią i cebulą - składniki:
- 1 kg schabu
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 3 łyżki musztardy
- 6 ząbków czosnku
- przyprawy: sól, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, majeranek, lubczyk
- 1 kg cukinii
- 2 duże cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
Schab zapiekany z cukinią i cebulą - przepis:
- Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry.
- Do dużej miski lub garnka wlej olej, dodaj ketchup, musztardę oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także przyprawy: sól, słodką i ostrą paprykę, tymianek, majeranek i lubczyk. Wymieszaj i do powstałej marynaty włóż mięso. Ponownie wymieszaj i odstaw na minimum 3 godziny do lodówki.
- Cukinię obierz (możesz również pozostawić ją ze skórką) i pokrój w cienkie półplasterki. Posyp solą, wymieszaj, odstaw na bok na minimum 30 minut, a następnie odciśnij z wody.
- Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Oprósz mąką pszenną, wymieszaj. Do cebuli dodaj odciśniętą cukinię, ponownie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą oleju. Do naczynia przełóż połowę cukinii z cebulą, kolejno ułóż mięso, pozostałą część warzyw i znowu mięso.
- Naczynie przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy z wykorzystaniem schabu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz