wtorek, 12 stycznia 2021

Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem

Zapiekany schab z dodatkiem majonezu i pieczarek to świetny pomysł na pyszny, prosty i szybki obiad. 
Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem



Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem - składniki:

  • 500-600 g schabu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 3-4 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, majeranek
  • olej do smażenia

Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Każdy plaster mięsa dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, tymiankiem i majerankiem. Mięso odstaw na bok na około 30 minut.
  • Kawałki mięsa przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju, po czym przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na patelnię po smażeniu schabu wrzuć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Następnie dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 10 minut - do czasu całkowitego odparowania płynu.
  • Każdy plaster schabu posmaruj cienką warstwą majonezu, po czym wyłóż przesmażone pieczarki. 
  • Mięso przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Po upływie powyższego czasu zdejmij folię i piecz mięso jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy z wykorzystaniem schabu:

1 komentarz: