sobota, 23 stycznia 2021

Serowe roladki drobiowe zapiekane w marynacie jogurtowej

Roladki drobiowe faszerowane serkiem topionym z natką pietruszki i zapiekane w jogurcie naturalnym z dodatkiem sera żółtego to świetna propozycja obiadowa. Kurczak z tego przepisu jest wyjątkowo miękki i soczysty. Polecam. :) 
Serowe roladki drobiowe zapiekane w marynacie jogurtowej


Serowe roladki drobiowe zapiekane w marynacie jogurtowej - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 g sera żółtego
  • 150 g serka topionego śmietankowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • mąka do obtaczania roladek
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka (użyłam przyprawę do kurczaka złocistą marki Kamis), słodka papryka, tymianek



Serowe roladki drobiowe zapiekane w marynacie jogurtowej - przepis:

  • Jogurt naturalny wymieszaj z serem żółtym startym na średnich oczkach tarki oraz przyprawą do kurczaka, słodką papryką i tymiankiem.
  • Mięso oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na pół i rozbij tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa dopraw z obu stron solą i pieprzem. Jedną stronę mięsa posmaruj serkiem topionym i posyp posiekaną natką pietruszki. Mięso zwiń ściśle w roladkę. Obtocz najpierw w mące, a następnie w jogurcie wymieszanym z serem żółtym.
  • Roladki przełóż do naczynia żaaroodpornego.
  • Naczynie z roladkami przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, by roladki ładnie się przyrumieniły.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz