Ekspresowe ciasto czekoladowe z soczystymi, lekko kwaskowatymi wiśniami, dzięki którym ciasto przez długi czas pozostaje wilgotne, oraz gorzką i mleczną czekoladą. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki dodać do miski, zmiksować i upiec.
Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami - składniki:
- 150 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kaszy manny
- 0,5 szklanki mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 szklanka wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)
- dodatkowo: cukier puder do oprószenia
Szybkie ciasto czekoladowe - przepis:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Wsyp przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Wlej mleko, całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia sie składników.
- Do ciasta dodaj posiekane czekolady i rozmrożone lub dobrze odsączone z kompotu wiśnie. Wymieszaj łyżką.
- Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłóż papierem od pieczenia.
- Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
- Po ostudzeniu wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz