Ekspresowe ciasto czekoladowe z soczystymi, lekko kwaskowatymi wiśniami, dzięki którym ciasto przez długi czas pozostaje wilgotne, oraz gorzką i mleczną czekoladą. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki dodać do miski, zmiksować i upiec.
Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami - składniki:
150 g masła
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kaszy manny
0,5 szklanki mleka
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
1 szklanka wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)
dodatkowo: cukier puder do oprószenia
Szybkie ciasto czekoladowe - przepis:
Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Wsyp przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Wlej mleko, całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia sie składników.
Do ciasta dodaj posiekane czekolady i rozmrożone lub dobrze odsączone z kompotu wiśnie. Wymieszaj łyżką.
Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłóż papierem od pieczenia.
Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Po ostudzeniu wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz