wtorek, 26 stycznia 2021

Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami

Ekspresowe ciasto czekoladowe z soczystymi, lekko kwaskowatymi wiśniami, dzięki którym ciasto przez długi czas pozostaje wilgotne, oraz gorzką i mleczną czekoladą. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki dodać do miski, zmiksować i upiec. 
Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami



Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami - składniki:

  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 szklanka wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia


Szybkie ciasto czekoladowe - przepis:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Wsyp przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Wlej mleko, całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia sie składników. 
  • Do ciasta dodaj posiekane czekolady i rozmrożone lub dobrze odsączone z kompotu wiśnie. Wymieszaj łyżką.
  • Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłóż papierem od pieczenia.
  • Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Po ostudzeniu wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami

Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz