Małe, miękkie, czekoladowe kuleczki z mlekiem w proszku, płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi to prawdziwy raj dla podniebienia. :) Polecam, trufle z tego przepisu są przepyszne!
Trufle mleczne z płatkami owsianymi - składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
6 łyżek kakao
220 g masła
250 g mleka w proszku
1 szklanka płatków owsianych
6 łyżek wiórków kokosowych
dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia
Trufle mleczne z płatkami owsianymi - przepis:
Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier i cukier waniliowy. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż cukier całowicie się rozpuści. Dodaj kakao, wymieszaj, gotuj do czasu, aż mieszanka stanie się jednolita. Pozostaw do ostudzenia.
Mleko w proszku zmiksuj z miękkim masłem. Naprzemiennie wlewaj ostudzone mleko i wsypuj płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Miksuj na niewielkich obrotach miksera do momentu uzyskania jednolitej masy.
Miskę z masą przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę, by masa zgęstniała.
Po upływie powyższego czasu wyjmij masę z lodówki i zwilżonymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtocz w wiórkach kokosowych. Trufle wstaw na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz