Wyśmienite zapiekanki składające się z chrupiącej bagietki, przesmażonych pieczarek z cebulą, kiełbasą i serem żółtym to świetny pomysł na kolację lub przekąskę imprezową.
Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą - składniki:
- 1 długa bagietka (u mnie duża bagietka paryska)
- 1 duża cebula
- 500 g pieczarek
- 3 sztuki kiełbasy śląskiej
- 200 g żółtego sera
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: masło i olej do smażenia
Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą - przepis:
- Bagietkę podziel na dwie lub trzy równe części. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a oczyszczone pieczarki w cienkie półplasterki.
- Kiełbasę pokrój w drobną kostkę.
- Ser żółty drobno pokrój lub zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i przesmaż kiełbasę. Zdejmij z patelni i odstaw na bok.
- Na patelni po smażeniu kiełbasy ponownie rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Następnie wrzuć pieczarki i smaż do czasu całkowitego odparowania płynu. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki pieprzem i solą.
- Każdy kawałek bagietki posmaruj cienką warstwą masła. Kolejno na każdej z nich wyłóż pieczarki z cebulą, kiełbasę i żółty ser. Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz