niedziela, 3 stycznia 2021

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Wyśmienite zapiekanki składające się z chrupiącej bagietki, przesmażonych pieczarek z cebulą, kiełbasą i serem żółtym to świetny pomysł na kolację lub przekąskę imprezową.
Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą



Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą - składniki:

  • 1 długa bagietka (u mnie duża bagietka paryska)
  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 3 sztuki kiełbasy śląskiej
  • 200 g żółtego sera
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: masło i olej do smażenia

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą - przepis:

  • Bagietkę podziel na dwie lub trzy równe części. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a oczyszczone pieczarki w cienkie półplasterki.
  • Kiełbasę pokrój w drobną kostkę.
  • Ser żółty drobno pokrój lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i przesmaż kiełbasę. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. 
  • Na patelni po smażeniu kiełbasy ponownie rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Następnie wrzuć pieczarki i smaż do czasu całkowitego odparowania płynu. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki pieprzem i solą.
  • Każdy kawałek bagietki posmaruj cienką warstwą masła. Kolejno na każdej z nich wyłóż pieczarki z cebulą, kiełbasę i żółty ser. Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 10 minut.
Smacznego!
Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz