czwartek, 21 stycznia 2021

Zupa krem marchewkowo-ziemniaczany

Zupa krem z marchwi i ziemniaków z dodatkiem serka topionego nie dość, że doskonale smakuje i jest ekspresowa w przygotowaniu, to jeszcze świetnie prezentuje się na talerzu i zachwyca swym energetycznym kolorem. 
Zupa krem marchewkowo-ziemniaczany


Zupa krem marchewkowy - składniki:

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 1250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: groszek ptysiowy


Zupa krem marchewkowo-ziemniaczany - przepis:

  • Ziemniaki, marchewkę i cebulę obierz, a następnie umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i przeciśniete przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Kolejno dodaj ziemniaki i marchewkę, smaż na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Całość zalej bulionem i gotuj na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez około 20 minut - do miękkości warzyw. 
  • Serek topiony przełóż do miski, dodaj kilka łyżek gorącego bulionu i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  • Serek dodaj do zupy, wymieszaj, gotuj 5 minut.
  • Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw solą i pieprzem.
  • Krem marchewkowy podawaj z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na zupy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz