Delikatne pulpety drobiowe w w kremowym sosie z mascarpone, śmietanką i koperkiem.
Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 1 jajko
- 5 łyżek kaszy manny
- sól i pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone - składniki na sos:
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 18%
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka mąki pszennej
- przyprawy: sól i pieprz
Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone - przepis:
- Filety oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę, po czym odstaw do lodówki na około 20 minut.
- Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
- W garnku zagotuj bulion, wrzuć pulpeciki, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
- Ugotowane pulpety wyjmij z bulionu.
- Do bulionu dodaj mascarpone i śmietankę. Całość energicznie wymieszaj. Dodaj posiekany koperek, sól i pieprz.
- Do sosu dodaj pulpety. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
- W razie potrzeby zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.