Delikatne pulpety drobiowe w w kremowym sosie z mascarpone, śmietanką i koperkiem.
Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
1 jajko
5 łyżek kaszy manny
sól i pieprz
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone - składniki na sos:
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 18%
1 pęczek koperku
1 łyżka mąki pszennej
przyprawy: sól i pieprz
Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone - przepis:
Filety oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę, po czym odstaw do lodówki na około 20 minut.
Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
W garnku zagotuj bulion, wrzuć pulpeciki, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
Ugotowane pulpety wyjmij z bulionu.
Do bulionu dodaj mascarpone i śmietankę. Całość energicznie wymieszaj. Dodaj posiekany koperek, sól i pieprz.
Do sosu dodaj pulpety. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
W razie potrzeby zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Pyszna, zdrowa, kolorowa sałatka makaronowa z groszkiem, kukurydzą, marchewką, papryką i wędliną. Polecam!
Sałatka makaronowa z szynką, groszkiem i marchewką - składniki:
350 g drobnego makaronu
1 czerwona papryka
150 g wędliny
1 pęczek koperku
0,5 pęczka natki pietruszki
0,5 pęczka szczypiorku
1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek i marchewka)
4 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
Sałatka makaronowa z szynką, groszkiem i marchewką - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
Wędlinę pokrój w kostkę.
Koperek, natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj.
Warzywa odsącz z zalewy.
Do miski przełóż makaron, dodaj paprykę, wędlinę, koperek, natkę pietruszki i szczypiorek oraz warzywa ze słoika. Dodaj sól, pieprz, suszony czosnek i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
Penne z kurczakiem w sosie ziołowo-śmietanowym to świetny pomysł na pożywny obiad lub kolację. To pyszne danie, które przygotujesz dosłownie w 15 minut. Polecam. :)
Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym - składniki:
Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym - przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone mięso, dodaj sól i pieprz, smaż przez 8 minut. Wlej śmietankę, dodaj koperek, tymianek, rozmaryn oraz cząber i duś przez około 5 minut - do lekkiego zredukowania sosu.
Kotlety mielone z marchewką i szpinakiem - przepis:
Na kilka godzin przed przystąpieniem do przyrządzania kotletów wyjmij szpinak z zamrażalnika.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulą.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj szpinak, sól, pieprz, słodką paprykę i zioła prowansalskie. Wymieszaj i smaż do całkowitego odparowania płynu. Pozostaw do ostudzenia.
Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki.
Do miski przełóż mięso mielone wraz z cebulą, dodaj ostudzony szpinak oraz startą marchewkę. Dodaj również kaszę mannę i jajko. Masę dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Mięso umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę i oprósz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, a następnie obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso. Przełóż do garnka.
Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij drobno pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj do garnka z mięsem.
Do garnka wrzuć również pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej bulionem, przykryj pokrywkę i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 35 minut - do miękkości.
Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Do śmietany dodaj 2 łyżki gorącego sosu, wymieszaj i dodaj do sosu w garnku. Dodaj również posiekany koperek oraz dopraw sos solą, pieprzem i papryką.
W razie potrzeby zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj i gotuj do zgęstnienia sosu.
Obłędnie pyszna szarlotka z dodatkiem budyniu waniliowego i pysznej bezy kokosowej to ciasto, które z pewnością posmakuje każdemu. I choć trzeba jej poświęcić odrobinę czasu w kuchni - zdecydowanie warto! Polecam. :)
Szarlotka z budyniem i bezą kokosową - składniki na ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
100 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
Szarlotka z budyniem - składniki na warstwę jabłkową:
1,5 kg jabłek
3 łyżki cukru
3 łyżki bułki tartej do posypania
Szarlotka z budyniem i bezą kokosową - składniki na masę budyniową:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki masła
2 budynie waniliowe (proszek: 2x40 g)
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Szarlotka z budyniem i kokosem- składniki na bezę kokosową:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
Szarlotka z budyniem i bezą kokosową - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Na stolnicę lub blat wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. Dodaj zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość posiekaj przy pomocy długiego noża. Następnie dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto kruche.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep ciastem. Wylep również rant blachy, mniej więcej do 2 cm wysokości. Ciasto nakłuj w wielu miejscach widelcem, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Teraz pokrój jabłka w ćwiartki, a następnie w niezbyt cienkie plasterki. Jabłka zasyp cukrem i odstaw na 30 minut na bok. Po upływie tego czasu odlej sok z jabłek.
Podpieczony spód posyp bułką tartą. Wyłóż jabłka.
Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 3 szklanki mleka wraz z masłem i cukrem. W pozostałej szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Gorący budyń przełóż na jabłka.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Jeśli budyń będzie zbyt mocno się rumienił przykryj wierzch ciasta folią aluminiową.
Na 5 minut przed podanym powyżej czasem pieczenia przygotuj bezę kokosową. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo dodawaj cukier. Wsyp wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką.
Otwórz piekarnik, wyjmij ciasto i na wierzchu budyniu równomiernie rozprowadź bezę kokosową. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 15 minut.
Lekkie, puszyste placuszki przygotowane na bazie serka homogenizowanego, z dodatkiem posiekanej gorzkiej czekolady to świetny pomysł na pyszne śniadanie i nie tylko.
Serowe placki z czekoladą - składniki:
200 g serka homogenizowanego waniliowego
2 jajka
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g gorzkiej czekolady
dodatkowo: masło klarowane do smażenia
Placuszki z czekoladą - przygotowanie:
Do miski wbij jajka, dodaj serek homogenizowany, krótko zmiksuj.
Kolejno dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj.
Delikatny, miękki, rozpływający się w ustach schab duszony w sosie cebulowym z dodatkiem serka śmietankowego to super pomysł na pyszny, szybki i bezproblemowy w przygotowaniu obiad.
Schab w sosie serowo-cebulowym - składniki:
1 kg schabu
5 średniej wielkości cebul
600 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
200 g serka śmietankowego typu Almette lub Twój Smak
Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż kawałki mięsa. Przełóż do garnka.
Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do garnka z mięsem.
Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wlej bulion. Garnek przykryj pokrywką. Schab gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę.
Po upływie powyższego czasu w pół szklanki gorącego bulionu rozprowadź serek i dodaj do garnka. Wlej również śmietanę kremówkę i w razie potrzeby zapraw sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do schabu, dokładnie wymieszaj i gotuj do zgęstnienia sosu.
Wyśmienita sałatka makaronowa z jajkiem i dużą ilością warzyw to proste i szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy ugotować makaron i jajka, pokroić wszystkie warzywa, dodać sos i gotowe. Pyszna sałatka z makaronem zarówno na śniadanie, jak i na imprezę.
Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami - składniki:
250 g drobnego makaronu
4 jajka ugotowane na twardo
pęczek rzodkiewki
1 długi ogórek
2 małe papryki czerwone
pęczek szczypiorku
Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami - składniki na sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
sól i pieprz
Sałatka z makaronem, jajkiem i warzywami - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Jajka pokrój w kostkę.
Rzodkiewki i ogórka pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę.
Szczypiorek drobno posiekaj.
W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez, sól i pieprz.
Do miski przełóż makaron, jajka, warzywa i sos. Całość dokładnie wymieszaj.
Pyszne ciasto czekoladowe z kremem przygotowane na wzór popularnego batonika Kinder Pingui. Dwa blaty biszkoptowego ciasta przełożone pysznym kremem śmietankowym z cienką warstwą czekolady. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Pycha!
Ciasto Kinder Pingui - składniki na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny
Ciasto Kinder Pingui - składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Ciasto Kinder Pingui - składniki na warstwę czekoladową:
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietany kremówki 30%
Kinder Pingui - składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
Ciasto Kinder Pingui - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki.
Formę o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty,
Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder.
Jeden blat biszkoptowy włóż ponownie do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Wyłóż połowę kremu.
Przygotuj warstwę czekoladową. Śmietanę kremówkę mocno podgrzej, ale uważaj, by jej nie zagotować. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewaj do momentu jej całkowitego rozpuszczenia się. Polewę pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej ją na krem, wyrównaj.
Teraz wyłóż pozostały krem. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym.
Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop masło wraz z czekoladą. Polej wierzch ciasta.
Proste ciasto ucierane, które dzięki dodatkowi sera twarogowego przez długi czas zachowuje swą świeżość. Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami jest pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - składniki na ciasto:
0,5 szklanki cukru
125 g masła
150 g mielonego sera (takiego jak na sernik)
3 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny
garść rodzynków + szczypta mąki do obtoczenia
Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - składniki na lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rodzynki obtocz w niewielkiej ilości mąki.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodaj ser. Stopniowo, jedno po drugim, dodawaj do ciasta jajka.
Następnie do miski dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj.
Dodaj sok z cytryny i obtoczone rodzynki. Wymieszaj łyżką.
Tortownicę o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 50-55 minut - do suchego patyczka.
Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciasto polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Piersi z kurczaka zapiekane z cebulą i papryką w wyśmienitym, kremowo-pomidorowym sosie to doskonały pomysł na obiad. Mięso z tego przepisu jest soczyste i aromatyczne. Bardzo polecam , pycha! :)
Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami - składniki:
4 filety z piersi kurczaka
2 cebule
2 papryki
4 ząbki czosnku
3 duże pomidory
150 ml śmietany kremówki 30%
150 g żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, bazylia, oregano, tymianek
dodatkwo: olej do smażenia
Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Z papryki wydrąż gniazda nasienne i pokrój ją w pierścienie.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. Dodaj pomidory, bazylię, oregano i tymianek. Smaż przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę kremówkę, sól i pieprz. Wymieszaj i smaż do momentu zredukowania się sosu.
Do naczynia żaroodpornego przełóż filety z piersi kurczaka. Na filetach ułóż cebulę i paprykę. Całość zalej sosem pomidorowym.
Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę i posyp wierzch zapiekanki startym na dużych oczkach tarki serem żółtym.
Kotlety mielone duszone w sosie własnym z dodatkiem marchewki są niezwykle pyszne, miękkie i soczyste. To świetny pomysł na zaserwowanie tradycyjnych mielonych w nieco innym wydaniu niż zwykle. Polecam. :)
Kotlety mielone w sosie - składniki na kotlety:
3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g; możesz zamienić na mięso wieprzowe)
2 średniej wielkości cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
3 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
dodatkowo: mąka do panierowania + olej do smażenia
W pierwszej kolejności przygotuj kotlety. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
Do mięsa dodaj ostudzoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Przygotuj sos. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i obraną oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość zagotuj, po czym do wywaru dodaj kotlety.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju i dodaj do wywaru. Dodaj również slodką paprykę. Całość duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
Sos zagęść mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2,5 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszaj. Mieszankę dodaj do wywaru, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj do momentu zgęstnienia sosu.
Pyszne, warstowe ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym, dżemem malinowym i wiórkami kokosowymi. Pycha!
Ciasto księżniczka - składniki na masę budyniową:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
3 budynie śmietankowe (proszek: 3x40 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 g masła
Ciasto bez pieczenia księżniczka - pozostałe składniki:
około 600 g herbatników
400 g dżemu malinowego
garść wiórków kokosowych
Ciasto księżniczka - przepis:
W rondelku zagotuj 750 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe i mąkę ziemniaczaną. Mieszaninę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do masła budyń. Cały czas miksuj masę. Odłóż 1/3 masy budyniowej na wierzch ciasta.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Na dnie formy ułóż herbatniki. Wyłóż połowę masy budyniowej, ułóż kolejną warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj dżem, przykryj kolejną warstwą herbatników. Wyłóż pozostałą część masy budyniowej, przykryj herbatnikami. Na wierzchu rozsmaruj odłożoną wcześniej 1/3 masy budyniowej. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.