Niesamowicie pyszne, ekspresowe w przygotowaniu ciastka francuskie z budyniem i malinami. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Pycha!
Ciastka francuskie z budyniem i malinami - składniki:
1 ciasto francuskie XXL (375 g)
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
2 łyżki cukru
400 ml mleka
maliny
dodatkowo: cukier puder do oprószenia
Ciastka francuskie z budyniem i malinami - przepis:
W rondelku zagotuj 250 ml mleka. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy z cukrem. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek budyniowy i ugotuj gęsty budyń.
Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na 6 kwadratów.
Jedną połowę natnij w poprzeczne paski, ale nie do końca. Na drugą część nałóż budyń, a następnie maliny. Najlepiej obrazuje to poniższe zdjęcie.
Budyń z malinami przykryj naciętym kawałkiem ciasta i dobrze sklej.
Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 17 minut.
Zapisujemy przepis! :)
OdpowiedzUsuń