Pyszne ciasto czekoladowe z kremem przygotowane na wzór popularnego batonika Kinder Pingui. Dwa blaty biszkoptowego ciasta przełożone pysznym kremem śmietankowym z cienką warstwą czekolady. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Pycha!
Ciasto Kinder Pingui - składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny
Ciasto Kinder Pingui - składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Ciasto Kinder Pingui - składniki na warstwę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany kremówki 30%
Kinder Pingui - składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Ciasto Kinder Pingui - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki.
- Formę o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty,
- Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder.
- Jeden blat biszkoptowy włóż ponownie do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Wyłóż połowę kremu.
- Przygotuj warstwę czekoladową. Śmietanę kremówkę mocno podgrzej, ale uważaj, by jej nie zagotować. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewaj do momentu jej całkowitego rozpuszczenia się. Polewę pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej ją na krem, wyrównaj.
- Teraz wyłóż pozostały krem. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym.
- Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop masło wraz z czekoladą. Polej wierzch ciasta.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz