Pyszne ciasto czekoladowe z kremem przygotowane na wzór popularnego batonika Kinder Pingui. Dwa blaty biszkoptowego ciasta przełożone pysznym kremem śmietankowym z cienką warstwą czekolady. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Pycha!
Ciasto Kinder Pingui - składniki na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny
Ciasto Kinder Pingui - składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Ciasto Kinder Pingui - składniki na warstwę czekoladową:
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietany kremówki 30%
Kinder Pingui - składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
Ciasto Kinder Pingui - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki.
Formę o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty,
Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder.
Jeden blat biszkoptowy włóż ponownie do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Wyłóż połowę kremu.
Przygotuj warstwę czekoladową. Śmietanę kremówkę mocno podgrzej, ale uważaj, by jej nie zagotować. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewaj do momentu jej całkowitego rozpuszczenia się. Polewę pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej ją na krem, wyrównaj.
Teraz wyłóż pozostały krem. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym.
Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop masło wraz z czekoladą. Polej wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz