Pyszne, warstowe ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym, dżemem malinowym i wiórkami kokosowymi. Pycha!
Ciasto księżniczka - składniki na masę budyniową:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
3 budynie śmietankowe (proszek: 3x40 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 g masła
Ciasto bez pieczenia księżniczka - pozostałe składniki:
około 600 g herbatników
400 g dżemu malinowego
garść wiórków kokosowych
Ciasto księżniczka - przepis:
W rondelku zagotuj 750 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe i mąkę ziemniaczaną. Mieszaninę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do masła budyń. Cały czas miksuj masę. Odłóż 1/3 masy budyniowej na wierzch ciasta.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Na dnie formy ułóż herbatniki. Wyłóż połowę masy budyniowej, ułóż kolejną warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj dżem, przykryj kolejną warstwą herbatników. Wyłóż pozostałą część masy budyniowej, przykryj herbatnikami. Na wierzchu rozsmaruj odłożoną wcześniej 1/3 masy budyniowej. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz